Головна » 2016 » Березень » 29 » Радянські бренди, найбільш відомі на Заході
22:00
Радянські бренди, найбільш відомі на Заході

Радянські бренди, найбільш відомі на Заході

В СРСР не знали слова «бренд». Але це зовсім не означає, що в СРСР не було своїх брендів. Деякі з них навіть стали «культовими» на Заході.

Фотоапарат Zenit

Сьогодні існує думка, що советcкіе гаджети значно програвали в якості аналогічним західним. Це не так. Яскравим прикладом тут є фотоапарат Zenit від Красногорського механічного заводу, який став справжнім світовим бестселером. Мало хто знає, що «Зеніт» серії Е став наймасовішою дзеркальною камерою в світі. А в 1979 році престижний британський журнал What camera? визнав Zenit EM кращим фотоапаратом року.

Радянські бренди, найбільш відомі на Заході

Автомат Калашникова (АК)

Мабуть, найвідоміший «товар» з маркуванням Made in USSR. Його б можна було назвати Apple в світі автоматичної зброї. Навіть американські фахівці визнавали вищу бойову ефективність «Калашникова» в порівнянні з аналогами, зробленими в країнах НАТО. У 1960-1970-их роках АК став справжнім культом в так званих країнах третього світу, які ведуть збройну боротьбу за незалежність.Саме тоді в побуті з'явився термін Kalashnikovization. Автомат Калашникова ще знаменитий тим, що був включений в герб Мозамбіку.

Радянські бренди, найбільш відомі на Заході

Caviar. Чорна ікра

Коли радянській людині випадав жереб відправлятися на чужину, він знав, що повинен взяти з собою лише дві речі - горілку і чорну ікру - біле і чорне! За допомогою двох цих російських специалітетов можна було отримати перевагу на ділових переговорах, спокусити самих недоступних дам, завербувати навіть самого непрохідного антикомуніста.

Ефективність цього гастрономічного тандему носило якийсь містичний характер. Для багатьох західних громадян в цьому окультному гастрономічного тандемі був укладений смак СРСР. Єднання цих двох смакових протилежностей давало містичний ефект: комбінація цих яскравих, вкрай протилежних смаку, втілювали собою весь радянський шик.

Радянські бренди, найбільш відомі на Заході

Urals

Марка радянської (сьогодні - російської) нафти. Один з головних «годувальників» країни в 1970-1980-і роки: так, тільки в благополучному 1978 році експорт нафти дав в конвертованій валюті 5,5 млрд. Доларів з усього торгового експорту СРСР в 13,2 млрд. Доларів. Більшість радянських людей навіть не підозрювало, що у радянської нафти є своє ім'я. Зате про це знали всі світові трейдери і американські політики, які зробили все, щоб опустити ціни на нафту.

Справа в тому, що на відміну від арабської і норвезької нафти сорту Brent, собівартість видобутку радянської нафти була досить висока - приблизно 5 доларів, тому рентабельність продажів Urals становила не менше 10 доларів. У 1986 році, шляхом маніпуляцій на ринку, нафту впала нижче 10 доларів, і СРСР виявився в «штопор» ...

Радянські бренди, найбільш відомі на Заході

SS-18, Satan

Якщо Urals дратував американський уряд, то інший радянський бренд -SS-18 Satan - викликав у них жах. Взагалі «Сатаною» радянський стратегічний ракетний комплекс назвали самі американці. В СРСР їй дали більш нейтральне прізвисько - Р-36М. На момент першого випробування в 1973 році ця ракета стала найпотужнішою балістичної системою, яка коли-небудь була розроблена. Жодна система ПРО не була здатна протистояти SS-18, радіус ураження якої становив аж 10 тисяч метрів. Після створення Р-36М, Радянський Союз міг не боятися «гонки озброєнь». Однак в 1980-і «Сатана» був модифікований, і в 1988 році на озброєння Радянської армії надійшла нова версія SS-18 - Р-36М2 «Воєвода», проти якої нічого не можуть зробити і сучасні американські ПРО.

Радянські бренди, найбільш відомі на Заході

Lada

Чому назва Lada було запропоновано в якості експортного «нейминга» «Жигулів», залишається таємницею. Від радянського назви відмовилися через асоціації з французьким словом «жигало». Хто не знає, Лада - це слов'янська версія Венери. Про це знали тільки вузькі фахівці-фольклористи, і зовсім вже не здогадувалися потенційні західні автомобілісти.

Скажімо, в англійській мовній стихії, слово Lada практично ідентично слово «lad» (пацан, хлопець, братан). Цікаво, що в середині 1980-х років у Великобританії, в молодіжній неформальному середовищі, виник феномен так званої lad-культури (laddism), з якої, до речі, вийшли модні сьогодні хіпстера.

«Крутість» ледов полягала в колективних походах на футбол (з бійками з фанатами інших команд), культ сексу і пива, денсінге в клубах і особливому стилі в одязі. До кінця 1980-их laddism став наймасовішим культом у британської молоді, а Lada досягла піку продажів у Великобританії.Популярність радянської марки була такою, що створювалися клуби фанатів Lada Samara і Lada Niva.А остання навіть була «взята на озброєння» британської поліції.

Радянські бренди, найбільш відомі на Заході

Горілка Stolichnaya

«Stoli», - так ласкаво називають горілку «Столична» в англо-саксонському світі. «Роман» жителя Дикого Заходу з російською горілкою почався в самий розпал холодної війни. У 1954 році на одній з престижних алкогольних виставок було проведено «сліпа» дегустація декількох марок горілки з різних держав. Експерти майже одностайно обрали еталоном зразок, який виявився «Столичної» горілкою. Причому за оцінками Stoli значно обійшла що була протягом багатьох років еталоном «емігрантську» горілку Smirnoff.

Потім були золоті медалі відразу на двох міжнародних виставках, і початок експорту в США. Однак справжня пристрасть між Stoli і західним споживачем виникла в буйні 1970-ті. Stolichnaya провела тоді дуже переконливу рекламну кампанію зі слоганом Only vodka from Russia is genuine Russian vodka! ( «Тільки горілка з Росії - дійсна російська горілка!»).

Радянські бренди, найбільш відомі на Заході

Переглядів: 999 | Додав: sprava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: