Головна » 2016 » Квітень » 15 » У записник! 7 способів змусити себе працювати, якщо немає сил і настрою
09:21
У записник! 7 способів змусити себе працювати, якщо немає сил і настрою

Питання, як змусити себе працювати, якщо немає сил і настрою, виникає не тільки у бізнесменів або програмістів-фрілансеров, а й у домогосподарок. У підсумку ми маємо «завислі» завдання, неприбрані кімнати і пельмені замість корисного вечері. Чи можна з цим впоратися? Цілком.

Чому не хочеться працювати?

Не будемо заглиблюватися в обридлу тему мотивації (дуже вже розмите поняття) і того, що робота просто не подобається і потрібно поміняти її. Це вже кожен вирішує сам для себе і завдання від цього не виконається саме по собі. Проблему потрібно вирішувати не відходячи від каси і вона полягає саме в самих завданнях, які перед нами стоять.

  1. Завдання дуже просте. Це розслабляє. Адже в розумі ми вже все зробили, тому здається, що ось сядемо і ... не сідаємо, адже нам просто стає нецікаво. Що робити в цьому випадку? Сприймати його як подарунок. А інтерес у тому, що розгрібати список невирішених завдань потрібно з самого легкого. Чому - розповімо нижче.
  2. Завдання дуже складне. Ніхто не любить діяти по одному і тому ж алгоритму, але коли щось вибивається за рамки всього звичного - це лякає, тому ми не знаємо, з якого краю за це братися. Тут треба просто братися: засунути палець в гарячу воду. А далі якось, але піде.Так, якщо ви ніколи не робили презентацій, то можна відкрити програми, для цього призначені та робити першу і останню сторінку.Ось, вже щось є. Важливо тримати в умі кінець того, що ви робите. Як не банально, але складне завдання можна розбити на сотню дрібних, а в процесі може з'явитися і трудовий запал.
  3. Завдання важливе, але не надто складне. Таке ми просто відкладаємо в довгий ящик і нічого з ним не робимо. У підсумку отримуємо аврал і неякісно виконану роботу. Тут важливо усвідомити, на що саме вплине завершення цього завдання. До того ж, варто подумати про те, що після виконання цього завдання вам належить нове - не таке складне, але приємне.
  4. Буває і так, що завдання просто суперечить вашим внутрішнім переконанням. У цьому випадку дійсно варто задуматися про зміну роду діяльності. 

Втім, бувають і інші складності, що пояснюють, чому не хочеться працювати, але якщо рухатися маленькими кроками, то можна подолати. Так, при бажанні залізти в соціальну мережу або ютуб радять зробити десяток глибоких зітхань і тільки після цього подумати, чи потрібно це вам.

Як же змусити себе працювати

Навіть від роздуми над тим, чому справа застопорилася, його ніхто не зробить. Потрібно діяти.

  1. Забирайтеся! Ні, не з робочого місця, а його саме. Якщо ви зависли на роботі, потрібно в першу чергу прибрати з робочого місця тарілки від розчинної локшини і стаканчики з кавою, непотрібні папери, пил, мотлох. Сам цей процес дозволяє перевантажитися і прояснити думки. До того ж, якщо ви вже щось почали робити, зупинитися буде важче. Робоче місце повинно мати багато світла і повітря, подумайте і про його вид і простір.
  2. Дрібні справи. Всілякі тренінги і книги радять починати з самого складного. Чи не допоможе, бо багатьох долає страх. До того ж при спаді продуктивності серйозні завдання ще більше вас загальмують. А ось якщо почати з тієї ж прибирання столу або написання плану на день, або ж ра посилання листів, а може і з очищення комп'ютера від непотрібних файлів, то настрій підвищиться. А з ним і віра в свої сили.Важливо вибрати 2-3 дрібних справи, але не більше, інакше весь день буде витрачений на дурниці.
  3. Починаємо з виконання одного завдання. Щоб колеги-сусіди-друзі по соцмережах вам не заважали, випишіть її на папірець і повісьте на саме видне місце. Заодно можете поставити собі таймер на 15 хвилин, які будуть присвячені тільки роботі (без відриву на каву і комп'ютерну іграшку). Не повірите, за цю чверть години ви зможете зробити ой як багато! Просто ви працювали в граничної концентрації.При бажанні, можна влаштовувати такі п'ятнадцятихвилинки кожен день, залишаючи на самоплив всю іншу роботу
  4. Спробуйте змінити місце. Якщо вам докучають колеги, домашні або шум, просто вийдіть з ноутбуком в іншу кімнату. Ні ноутбука - виходимо на вулицю і просто гуляємо, обдумуючи свою роботу. За цей час ви встигне обдумати весь подальший план дій і просто подихати. До речі, перекур і кава не вважаються.
  5. Якщо ви просто втомилися, то дозвольте собі нічого не робити. Зовсім.Відкладіть справу на завтра, але тільки пообіцяйте, що завтра візьметеся за нього зі свіжою головою. Нічого не робити - це не значить грати в стрілялки або дивитися в ютубі смішні виступи з шоу талантів. Це означає, що ви просто відкине в кріслі і будете усвідомлено нічого не робити і не думати зовсім нема про що. Іноді справа не в нашій улюбленій ліні, а в втоми. Тут важливо не замислюватися про те, що завтра має бути пекельна праця. Краще не думати зовсім.
  6. Іноді допомагає метод брейстормінга. Якщо не хочеться нічого робити через те, що немає натхнення, беремо зошит і пишемо все, що думаємо на рахунок свого завдання, які не заковивая думки, хай навіть найпримітивніші. По ходу прийдуть і більш слушні, до речі. Після відключаємося на той же перекур і кавову паузу і повертаємося.Напевно щось в голову та стукне. Залишилося тільки втілити це «щось» в матеріальну форму!
  7. Не турбуйтеся, що зробили так мало, адже стакан завжди буде наполовину порожній, а межі продуктивності просто немає. У будь-якому випадку, можна зробити все завтра, але позитивний настрій втрачати не можна, адже він ще більше загальмує справу. Як говоритися, геній - це один відсоток натхнення, а решта працю. Але і цей один відсоток - не так вже й багато.

PS В процесі роботи над цим матеріалом автору злісно заважали родичі, що заважало і перешкоджало написання буквально кожного абзацу. Довелося засікти 15 хвилин, поставити будильник, і матеріал був дописаний за 15 хвилин. Мабуть, діє!

За матеріалами Motivation Life

Переглядів: 665 | Додав: sprava | Теги: Способи, робота, поради, втома | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: