Головна » 2016 » Червень » 13 » Священник розказує про піст
23:21
Священник розказує про піст

Мабуть, багатьом із нас відомо тільки те, що написано в тлумачних словниках: піст - утримування від скоромної, тобто м'ясної, молочної їжі за приписом церкви. Тепер, коли інтерес до релігії, до церковних обрядів значно зріс, багато читачів газети хотіли б детальніше знати про пости, їх тривалість, призначення, а також про те, якою має бути їжа у цей період.

Наш кореспондент звернувся з цими запитаннями до єпископа Переяслав-Хмельницького Іонафана, секретаря синоду української православної церкви. Він розповів:

Пости - періоди утримування від скоромної їжі, інтимних подружніх стосунків, мирських утіх є у багатьох релігіях. Дотримування постів - стародавня традиція. Причому, ще наші далекі предки відзначали зв'язок між утримуванням від скоромної їжі і духовною досконалістю, У дні посту в храмах панує особлива атмосфера, яка сприяє покаянню віруючих, бажанню сповідатися у своїх гріхах, духовно відродитися, тому утримування від скоромної їжі - не самоціль.

Піст - спосіб зміцнення духу, морального очищення і відновлення. Слід зауважити, що християнська релігія не примушує віруючих суворо дотримуватися постів, а тільки пропонує у певний час утримуватися від м'ясних і молочних страв. Справжній піст полягає не стільки у відмові від їжі, скільки у нетворенні зла. Людину оскверняє не те, що входить в уста, а те, що виходить з її серця.

Тепер про самі пости. Спочатку - про багатоденні. До них належить Великий піст (триває шість тижнів). До Великого посту примикає Страсний тиждень (Седмиця). Загальна тривалість цих постів сім тижнів - до Великодня (Пасхи). Через вісім тижнів після Пасхи починається Петрів піст, котрий закінчується напередодні святкування пам'яті святих первоверховних апостолів Петра та Павла (12 липня). 14 серпня настає Успенський піст, який триває до 28 серпня - від свята Походження Древа Хреста Господнього і мучеників Маккавеїв - до Успення Пресвятої Богородиці, завершення її земного шляху. Останній з багатоденних постів починається з Дня пам'яті апостола Пилипа (пилипівки) - 28 листопада - і закінчується аж на Різдво Христове - 7 січня.

Православна церква приписує дотримуватися одноденних постів щосереди й щоп'ятниці протягом року, за винятком суцільних Седмиць і Святок (7-17 січня). Пісними днями вважаються 11 вересня - Усікновення глави Іоанна Хрестителя і 27 вересня - Воздвижения Хреста Господнього.

За церковним уставом на свята Різдва Христового і Хрещення, коли вони випадають у середу і п'ятницю, посту немає. Строгий піст 6 і 18 січня - у святвечір перед Різдвом Христовим і Хрещенням. Однак, якщо святвечори святкуються в суботу чи неділю, дозволяється їжа, заправлена олією. На свято Стрітення (15 лютого), Преображення-Спас (19 серпня), Різдва Богородиці (21 вересня), Введення її в храм (4 грудня), Успення (28 серпня), Різдва Предтечі (7 липня), Дня Івана Купала, апостолів Петра і Павла (12 липня), апостола Іоана Богослова (9 жовтня), якщо вони випадають у середу чи п'ятницю, дозволяються страви з риби. У період від Великодня до Трійці (зелена неділя) по середах і п'ятницях також можна їсти рибу.

Під час постів не споживають м'ясну, молочну їжу, сир, яйця, рибу. У дні посту найчастіше готують печену картоплю, капусняк, млинці, голубці з пшоном, гороховий суп з грінками, вінегрет, киселі і тому подібне.

Вагітним жінкам і тим, що годують груддю, а також малим дітям постів можна не дотримуватися. З благословення духівника послаблюється піст для хворих і людей похилого віку.

Переглядів: 3456 | Додав: sprava | Теги: пост, релігія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: